Hervorming OCMW-dienstverlening maaltijden aan huis ondersteunt meer ouderen en hulpbehoevenden

Op 8 juni 2015, over deze onderwerpen: Sociaal beleid (OCMW)

 

 

Vanaf 1 juli 2015 treedt de hervormde OCMW-dienstverlening ‘maaltijden aan huis’ in werking. Dit werd reeds unaniem, en dus met de steun van de oppositie, goedgekeurd op de OCMW-raad van 12 mei laatstleden. Concreet betekent dit dat het OCMW niet meer als actor zal fungeren maar wel als regisseur. Hiervoor wordt samengewerkt met externe partners die kwaliteitsvolle, betaalbare warme (en eventueel koude) maaltijden aan huis leveren.

N-VA, was vragende partij voor deze hervorming om zo meer oudere en minder mobiele inwoners van zijn stad te bereiken. “Minder mobiele, vaak alleenstaande ouderen, moeten ondersteund worden om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Het leveren van maaltijden aan huis blijft dan ook een kerntaak van ons OCMW. Echter moesten we ons de vraag stellen of we vandaag de dag onze doelgroep nog wel degelijk bereiken, wat niet het geval bleek te zijn. Voor onze partij staat steeds de klant en hulpbehoevende centraal, niet de structuur. N-VA Gistel is alvast verheugd dat onze coalitiepartners ons hierin zijn gevolgd.”

 

Cijfers bewijzen de noodzaak aan verandering

 

Sinds 2005 stijgt het aantal ouderen in Gistel gestaag terwijl het aantal klanten ‘maaltijden op ronde’ jaar na jaar daalt. Onze stad telt op heden 2157 zestigplussers en 664 tachtigplussers. Van die tachtigplussers woont nog 90% thuis en is 60% reeds alleenstaand. “Tot 2010 leverde ons OCMW nog zelf warme maaltijden aan huis. Omwille van budgettaire redenen alsook strengere voorschriften inzake voedselveiligheid werd er in de vorige legislatuur overgeschakeld naar het leveren van koude vacuüm verpakte maaltijden. Dit bleek geen onverdeeld succes met nog slechts 18 klanten in 2014.”

 

Sociaal tarief voor de allerzwaksten in onze stad

 

Echt sociaal beleid voeren betekent de middelen besteden aan diegenen die het echt nodig hebben. “Ouderen en minder mobielen die meer in staat zijn hun eigen potje te koken of zich te verplaatsen naar het Lokaal Dienstencentrum, alsook niet over de financiële middelen beschikken om een marktconforme geleverde maaltijd aan huis te betalen, kunnen aanspraak maken op een sociaal tarief. Dit kan worden toegekend na een eenvoudig sociaal en financieel onderzoek door de bevoegde OCMW-diensten. Met deze maatregel kunnen ouderen die het niet breed hebben en hulpbehoevend zijn, reeds een warme aan huis geleverde maaltijd bekomen voor slechts € 4,50.”

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is