N-VA wil moeilijk activeerbare leefloners intensiever opvolgen

Op 24 juni 2015, over deze onderwerpen: Sociaal beleid (OCMW)

N-VA Gistel wil moeilijk activeerbare leefloontrekkers strenger en intensiever opvolgen. Zo wil hij een oplossing bieden aan deze ‘problematische’ leefloondossiers binnen het OCMW. “Het gaat om mensen wiens werkwilligheid te wensen overlaat. Vaak zien we dat hun werkloosheidsuitkering om dezelfde reden werd geschorst, waardoor ze dan aankloppen bij het OCMW. Meer dan de helft van alle Gistelse leefloondossiers kunnen als ‘problematisch’ worden bestempeld. Dat soort dossiers moeten we met nog meer aandacht van nabij opvolgen”, zegt N-VA Gistel die daarvoor een concreet voorstel op tafel legt om komaf te maken met aanslepende dossiers van mensen die niet mee willen.

Bindend evaluatiemoment inbouwen in hulpverleningstraject

Hardleerse leefloontrekkers die zelf geen inspanning leveren en afspraken niet nakomen wil N-VA Gistel sneller op hun verantwoordelijkheid wijzen. “De medewerkers van de sociale dienst leveren vandaag erg mooi werk.  Alleen zien we dat er steeds meer ‘moeilijke dossiers’ zijn van leefloontrekkers die niet meewillen.  Dat is niet alleen een kwalijke zaak voor henzelf, het brengt ook de goede werking van het OCMW zelf in het gedrang”.  Maatschappelijkwerkers investeren heel wat energie in die dossiers, energie die naderhand soms tevergeefs blijkt te zijn. “Daarom wil ik dat er na drie maanden een bindend evaluatiemoment wordt ingebouwd voor die dossiers. De jaarlijkse herziening, die nu wordt toegepast, blijkt voor die groep van leefloners immers een te lange periode. Zij die hun best doen, hoeven niets te vrezen maar diegenen die het enkel bij mooie woorden houden moeten kordaat worden aangepakt met een schorsing van hun leefloon tot gevolg”, luidt het.

Uitkering schorsen kan nooit een doel op zich zijn

Werkbereidheid is één van de wettelijke voorwaarden om leefloon te kunnen blijven ontvangen.  “Het schorsen is dan ook geen doel op zich, enkel een stok achter de deur om leefloners die niet werkbereid zijn op hun plichten te wijzen”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is