Gistel werkt stappenplan uit rond bestemming van opgepompt grondwater

Op 8 oktober 2020

De voorbije maanden kreeg ook onze stad te kampen met periodes van droogte. Het stadsbestuur denkt daarom bewust na over wat er moet gebeuren met opgepompt grondwater. Schepen van Milieu Wim Aernoudt stelt een stappenplan voor om de milieu-impact van het oppompen van grondwater maximaal te beperken.

Voorkeur voor opnieuw infiltreren in de bodem

Om bouwwerken in droge omstandigheden uit te voeren, is het nodig het grondwaterpeil kunstmatig te verlagen door grondwater weg te pompen. Als richtlijn geldt in onze gemeente voortaan dat dat water zoveel mogelijk elders opnieuw in de grond geïnfiltreerd moet worden. Dat is belangrijk om de grondwaterspiegel in onze gemeente op peil te houden. Maar uiteraard lukt dat alleen daar waar er een voldoende groot onverhard oppervlak ter beschikking is.

Daarom wordt ook lozen op oppervlaktewater toegelaten, maar dan alleen met niet-vervuild grondwater. In Gistel heeft het grondwater nogal vaak een hoog zoutgehalte, waardoor het soms niet in aanmerking komt voor lozing op oppervlaktewater. In dat geval rest alleen nog de laatste optie: afvoeren naar de riool.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is