Twee extra woningenvangen mensen in nood op

Op 21 mei 2011

Het OCMW beschikte tot op vandaag over drie doorgangswoningen in de Sint-Jansgasthuisstraat waar mensen in nood kunnen verblijven. Het gaat om Gistelnaars die dakloos zijn of dreigen te worden door bijvoorbeeld onbewoonbaarverklaring van de woning, uithuiszetting door de deurwaarder, relatieproblemen, een faillissement of een brand.

De vraag was de afgelopen jaren echter toegenomen, waardoor de drie woningen in de Sint-Jansgasthuisstraat niet langer genoeg waren. 'De sociale dienst van het OCMW stelde vast dat het regelmatig gebeurt dat mensen zich aanmelden met een vraag tot dringende huisvesting. In 2009 waren er 35 klanten in 2010 waren er dat 18 en tussen 1januari en 30maart 2011 hebben al negen mensen een aanvraag ingediend', zegt OCMW-voorzitter Luc Ghyselbrecht.

Het OCMW en het gemeentebestuur zochten naar een oplossing en vonden die in een nieuwbouwproject in de Kasteelstraat met twee bijkomende doorgangswoningen. Op het gelijkvloers is een appartement voor maximum twee mensen, op de eerste verdieping is er voldoende ruimte voor een gezin met kinderen. De werken zijn gestart eind januari 2010 en werden in april 2011 voltooid.

'Alle appartementen zijn volledig ingericht, voorzien van meubilair en keukenmateriaal zodat de bewoners op een comfortabele manier hun intrek kunnen nemen. Tijdens het verblijf worden de mensen begeleid door een maatschappelijk werker van de sociale dienst. Er wordt samen met de klant gezocht naar een definitieve oplossing voor het huisvestingsprobleem. Zo worden zij geholpen met de inschrijving op de wachtlijst voor de sociale bouwmaatschappij WoonWel in Gistel en met de inschrijving op de wachtlijst van het regionaal sociaal verhuurkantoor JOGI. Ook andere moeilijkheden zoals financiële en emotionele problemen kunnen aan bod komen. We bieden ook hulp bij het vervullen van administratieve formaliteiten', aldus Luc Ghyselbrecht.

De nieuwe doorgangswoningen zijn intussen al bevolkt door mensen in nood. De bewoners kunnen er maximaal vier maanden verblijven. In uitzonderlijke omstandigheden kan dat eenmaal met vier maanden verlengd worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is