Restafvalcijfer moet dalen

Op 27 juli 2019
Enkele bestuursleden op het containerpark

Vlaanderen heeft de ambitie om koploper te blijven op vlak van sorteren en hergebruik. Het rekent daarvoor op steden en gemeenten om het restafvalcijfer, wat wij allemaal in de huisvuilzak stoppen, verder te doen dalen. Wij staan als Gistelnaars voor grote uitdagingen. Wij produceren volgens de laatste cijfers 168 kg restafval per inwoners per jaar. Vlaanderen legt ons een doelstelling op tegen 2022 van 136 kg per inwoner. Dat wil zeggen dat we binnen afzienbare tijd 32 kg restafval per inwoner minder kunnen produceren. Dat is 380 ton Gistels restafval minder per jaar.

Schepen Wim Aernoudt: “We staan dus voor een torenhoge uitdaging. Vlaanderen benadrukt dat die 136 kg een streefcijfer is. We moeten dat dus ook zo zien maar dit mag geen reden zijn om achterover te leunen, integendeel.“

Van bij de start van de legislatuur hebben we hard gewerkt. Intussen zijn in samenwerking met verschillende partners reeds een paar grote doorbraken gerealiseerd. Er wordt verwacht dat deze reeds goed zijn voor een daling van tot 15 kg restafval per inwoner.

Sinds juni is in samenwerking met de IVOO is wat in de blauwe zak PMD zak mag flink uitgebreid. Kort samengevat mag je in de PMD zak alles stoppen wat er al in mocht. Maar sinds juni kan je er ook alle kunststof verpakkingsmateriaal in kwijt. Denk maar alle plastic potjes, bakjes, folies en zakken. De juiste sorteer boodschap vind je op www.denieuweblauwezak.be

Nog goed nieuws is dat vanaf september het kringloopcenter “de kust” ook een vestiging in Gistel zal openen. Langs de Oostendebaan komt een goed bereikbare vestiging met uitgebreide parkeermogelijkheden.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is